Tuesday 23 July 2013

Артур Конан Дойл "Історії про Шерлока Холмса"

а ви знаєте, що всього є 56 історій про Шерлока Холмса? і не всі вони описують його успішні справи (я пам'ятаю точно 2, що демонструють нерозгадані злочини)? і не всі вони написані від імені вірного друга, лікаря Ватсона (4, в останній книзі, належать перу самого Шерлока)?

що єдину жінку, котра зацікавила Шерлока Холмса, звали Ірен Адлер? (а взагалі до жінок він був цілком байдужий, його слова: "...And yet the motives of women are so inscrutable. I mean, how can you build on such a quicksand? You remember the woman at Margate whom I suspected for the same reason. No powder on her nose - that proved to be the correct solution. Their most trivial action may mean volumes, or their most extraordinary conduct may depend upon a hairpin or a curling tongs....")

що автор приписав знаменитому детективу-консультанту (як сам герой себе називає) звичку до кокаїну? не в страшних маштабах, але в багатьох історіях фігурує, що коли Шерлок не мав цікавої задачі для мозку, то він розважався наркотиками... і це дуже хвилювало Ватсона (що логічно), згадки про це зникають ближче до кінця серії

щo сам Шерлок мріяв стати хіміком? а коли "відійшов від справ", то займався бджолярством десь на британському селі?

а на фото найбільш правдоподібний Шерлок у кіно (на мою думку). І взагалі, Артур Конан Дойл писав не лише детективні оповіді, але й історичні та науково-фантастичні романи. І в нього є ще один герой іншої серії (правда, значно коротшої) - професор Челленджер

4 comments :

  1. нє, ну от ти мені скажи, як так виходить, що ми дивимся одні й ті ж серіали? :)) це при їх різноманітті і ще й при тому, що в літературі у нас досить такі різні смаки :))) хоча щодо правдоподібності - все таки цьому Шерлоку не вистачає ще більшої витриманості і заглибленості в собі (це якщо дійсно порівнювати з конан-дойловим). Якийсь він вже надто "як на долоні". Але сам персонаж - безподобний!

    ReplyDelete
    Replies
    1. розкажу в чому правдоподвбність для мене:
      1. бавиться з бджолами
      2. ніц не розуміє в жінках (я з серії 5ої чекаю, коли в них з Ватсонс "шось" вийде - там же і так все ясно, а він "тормозить"! ггггг )
      3. підкреслює на кожному кроці, що він детектив-консультант і додає, що він єдиний, хто має таку назву професії
      4. наркотики
      5. Ірен Адлер (епізод, про їхнє знайомство взагалі безподобний)
      6. усякі дрібниці: http://www.youtube.com/watch?v=8wbfx3Q_aYQ

      а той другий Шерлок найбільш британський (для мене): http://www.youtube.com/watch?v=z1hcFQzeq_Q)

      Delete
    2. ну, про жінок: шось таки мабуть розуміє - згадай епізод з близнючками, гг )) а якщо конкретно казати в контексті серіалу - ну було б не цікаво, якби у них оте "шось", чим би воно не виявилось, сталось би одразу. До прикладу, у Fringe я мало не обридалась коли Пітер з Олівією поцілувались, але потім стали такі соплі, що ліпше б вони вже просто дружили. І у Каслі так само.
      Так, я відволіклась. Джонні Лі Міллер взагалі чарівний Шерлок, просто у серіалі він мені такий... о, придумала, ніби Шерлок у молодості, а Конан Дойловський - то вже у більш зрілому віці. Отак

      Delete
    3. стосовно Fringe і соплів - це тру :) я останній сезон ледве додивилася - а як добре все починалося! :)

      Delete