Monday 14 September 2015

а що ж після пологів?

розкажу, як дбають за маму і дитинку після пологів :) на скільки мені відомо дуже навіть подібно до того, що у нас відбувається, але з деякими нюансами

отож, на 3-4 день додому до "новоспеченої" мами приходить акушерка (не з госпіталю, де народився малюк, а з локальної організації акушерок, відповідно до того, де мама живе). Вони оглядають маму (якщо є потреба) і дитинку (обов'язково важать малюка). Данусик втратив 11% ваги (10% ще вважається нормою), тому мені акушерка рекомендувала їхати в лікарню... молоко на той час тільки почало прибувати, тому доволі логічно, що малюк не наїдався...

лікарня, то окрема тема. Тобто, нам сказали їхати самим в emergency (прямий переклад "невідкладна"), за нашою адресою ота невідкладна розташована була в тому ж госпіталі, де я народжувала. Приймальні поділені на дитячу і дорослу, всюди черги (правда, приорітет якось враховують, бо мене з 4-ьохденним Данилком прийляли, як тільки звільнився лікар, хоча було багато діток в залі очікування. А багато знайомих жалілися, що можна і кілька годин отак чекати...)

малого ще раз зважили, одразу дали їсти готове молочко в одноразовій пляшечці, взяли аналізи... щось їм в тих аналізах несподобалося і нас поклали ще на три дні в лікарню. Весь час слідкували за тим, як малий їсть і важили, чи набирає вагу... мій тато (а він у мене акущер-гінеколог) сказав, що в Україні просто порадили б більше годувати. З якогось боку - це добре, що тут роблять отакі швидкі аналізи і дбають за діток та перестраховуються, але в мене 100% лишилася "травма", що Данилко не наїдається і я тепер постійно себе стримую аби не перегодовувати і не "впхати" в нього зайву ложку каші :)

отже, пробули ми в госпіталі три дні, малюк почав набирати вагу і нас відпустили. На 10-ий день знову приходила додому акущерка (вони щоразу інші продять), знову малого зважили - цього разу їм все сподобалося

а на 14-ий день нас відвідала heаlth visitor. Я навіть не знаю, яка у цих панянок освіта - вони не лікарі з одного боку, але займаються дітками та перевіркою їхнього розвитку до 5-и років, а отже, щось мають знати з медицини-психології-фізіології... ці ж health visitors приймають по дві години в тиждень в клініці - можна записатися і зважити малюка, наприклад. А ще їм можна дзвонити, якщо щось турбує - мені от моя порадила infacol від кольок (Данусик мав кольки щось кілька тижнів всього, з тими каплями нам стало легше, а потім я й взагалі забула, що це таке)

от що було кумедно, які в неї були запитання до нас з Петром (Петро ще був в своїй відпустці при народженні дитини) - чи дитина спить з нами в ліжку (в той момент Данусик дійсно спав в нашому ліжк, бо заснув, коли їв, а в Британії, хоча й не забороняють спати разом, але вважають, що це небезпечно і не рекомендують)? скільки у нас кімнат? чи це наша квартира чи ми орендуємо? хто готує їсти? хто нам допомагає по догляду за малюком? ми з Петром одразу згадали всі спрашні розповіді про соціальні служби, я от до цього часу не знаю, чи по-їхньому це ок, що в нас одна спальня, чи Данилко має мати свою окрему кімнату, аби ми вважалися хорошими батьками?..

чогось такого, як ото у нас раз в місяць маєш з'явитися до педіатра в Британії не практикують - є обов'язковий огляд в шість тижнів, а наступний аж в рік. Я провела щось з 5 місяців в Україні і мене ніхто не шукав... як-то вони люблять казати "you are the mum, so you decide"

5 comments :

  1. Хм... цікаво... з одного боку добре, що отак додому приходять і перевіряю (тут такого немає, маєш сама їхати до свого педіатра), з іншого боку - краще б не приїжджали якщо мають радити лягати в лікарню :(. Я не лактолог, але дууууже багато читала про ГВ, бо в мене була манічка трохи :) і я точно знала що моя дитина буде лише на ГВ і ніяк по іншому бути не може ). Так ось, з того що я знаю, то це нормально що молоко прибуває на 3-4 день і до того часу це нормально що малюк їсть лише молозиво якого в мами трошки. Але і його шлунок такий маленький, що йому більше і не треба. І втратити 11% це теж нормально... і набирати по 1 паунду (450 гр) в місяць - як було у нас з Емілі - це також ок. Я така рада що не була в Україні в той час, коли малеча набирала лише 450 грам щомісяця, бо там би точно мене дістали з тим, що дитина погано вагу набирає... Короче якось отак - з мого скромного досвіду :)

    А отут ти мене зацікавила - обов'язковий огляд в 6 тижнів, а далі в рік? А як на рахунок щеплень? В Британії немає планових щеплень? Чи ти просто відмовилась від них і не робиш? Дуже цікаво, розкажи :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. так, про гв ти все вірно пишеш і я теж таке читала, що все це нормально. Але! просто ніхто не хоче брати на себе відповідальність - от є норма в 10%, значить 11% втрати ваги означає ризик для дитинки, а ніяка акушерка не хоче бути відповідальною в "разі чого" і тому відправляють в лікарню. Плюс, в нього в аналізі крові були нюанси, здається багато солі - тобто малюк не отримував достатньо рідини - тому добре, що ми поїхали в госпіталь і що там почали догодовувати... тут вже вибирати доводиться менше зло, якби там мама не хотіла 100% гв

      навіть про 300 грамів набору в місяць - читала, що це ок, головне що є якийсь прогрес, навіть якщо вага не змінилася, а дитинка виросла (вища стала) - це вже добре :) а 500 то взагалі нормально (125 в тиждень - цілком адекватно). Мене за вагу ні разу не діставали, хоча він набирав по різному (було й кілограм спочатку, було 300 грам в околі 5 місяцв)

      про прививки планую окремий постик :)

      Delete
    2. ех, про саме цікаве не розповіла :) тоді чекаю на постика!!!

      Delete
  2. О, все точно так як і в нас. Я так бачу Австралія багато від Британії перетягнула )) Добре що все добре і краще для спокою в лікарні побути, ніж хвилюватись дома.

    ReplyDelete
    Replies
    1. так, я як читаю деякі твої розповіді про Австралію, то теж думаю, що багато речей якось подібно організовано

      Delete