Monday 14 March 2016

як ми вибирали садочок для Данилка

питанням садочка я займалася в жовтні, бо в листопаді ми хотіли летіти до Львова і лишитися до свят. А в лютому мені вже на роботу, ія вирішила, що половини січня для такого вибору мало та слід підготуватися наперед :)

отож, загалом є два варіанти, де "діти" дитину в Британії - ця няня або садочок. Спочатку про няню - оголошення, які я бачила (багато) стверджували, що оплата має бути 10 фунтів в годину. Тобто з 8:00 до18:00 за 10 годин виходить 100 фунтів в день. За 20 робочих днів (це приблизна кількість робочих днів у місяці) "легонько" "набігає" 2 тисячі - я просто не уявляю скіко треба заробляти, щоб дозволити собі няню (середня зп в Лондоні 3 тисячі брудними, taxes біля 30%). Окрім того няню ще й треба оформляти, як свого найманого працівника, і платити за неї податок... це теж немало виходить, підозрюю... є ще опція "шарити" няню - тобто одна няня на двох діток з різних сімей. Але це ще таку маму треба знайти - аби і вік дитини був підходящий, і район той самий. Варіант няні нам не пасував "впринципі", тому детально я його не "проробляла"

другий варіант - це садочок. Тут буду розповідати вже по пунктам:

  • оплата: коштує 50 фунтів в день, або 30 за півдня (або до 13:00, або з 13:00). Виходить 1000 в місяць в нашому випадку (бо я ж повноцінно працююча мама) - нууу, більш менш. Інколи пропонують знижку, якщо це повний тиждень і повні дні - фунтів 25 за тиждень тої знижки
  • харчування: в садочку є сніданки, обіди і вечері та два "перекуса" - між сніданком-ланчем і ланчем-вечерею. Перекус - це щось маленьке та просте - тост, печиво, молоко (якщо дитина його п'є, або вода, якщо ні), фрукти, йогурт, або популярний тут cushtard (це щось молочне з яйцем, типу гоголь-моголь). Основні прийоми їжі теж доволі прості - рис, картопляне пюре, макарони з сиром, відварені овочі (вбо якась запіканка з них, або рагу), щось протеїнове - м'ясо/риба/бобові якісь. Є вегетаріанська опція, є халяльна (чи кошерна - я не розбираюся, різниця між ними є?..), але таким маленьким діткам нічого складного і не можна... я відвідала два садочки, то обидва мали свою кухню, але є й такі, які замовляють їжу, а не готують самі
  • прогулянки: в одному садочку своєї території особливо й не було, але були такі велииикі тераси - отам дітки і гуляють. Застелені тераси штучним зеленим протизабійним покриттям... мене не вразило, що очевидно. У другому садочку є де погуляти, є територія, але теж "з нюансами" - від 2-ох років вони пропагують дітям вільний доступ до вулиці. Іншими словами, двері на подвір'я завжди відчинені і діти вільно "шастають" туди-сюди. До 2-ох років все-таки такого не дозводяють і гуляють в лише хорошу погоду, в певний час та у візочках, хто ще не ходить. Але все одно я трохи знітилася, бо засумнівалася, що няні аж так дуже слідкуватимуть вбрала кожна дитина куртку чи ні
  • що приносити у садочок: у ті садочки, де я була, треба приносити свої памперси. Серветки здається їхні (забула вже, давно було). І змінний одяг, бо то ж дітиська :)
  • ще: садочки не "калатають" суміші і не миють та не стерилізують пляшечок. Тобто, якщо малятко ще геть "лялька" (я бачила 5-имісячну дитину в няні на руках), то батьки мають принести одноразові пляшки з вже готовим молоком (таке продається, я бачила - готове до вжитку, відкрутив кришку, як у маленькому сочкові, натрутив соску - теж з стерильної упаковки - і можна їсти). Якщо мама хоче аби малюк їв її молоко (вона сціджує і морозить, чи так зберігає в холодильнику) - то має принести у вже готових стерилізованих пляшечках і на цілий день. Отаке...
  • чим займаються у садочку з дітками: усі ці заклади для дошкільнят ведуть книжку, де пишуть, що і скільки дитина їла, скільки було змін памперса та причина (покакав, чи просто мокрий), які кумедні/цікаві/нові "штуки" мацьопе нині "вчудило", просять батьків теж від себе розповідати - чим любить бавитися, що любить їсти, чим займалися ввечері дома. Зі старшими організовують ігри, пропагують малювання/вирізання/клеєння, люблять "messy play" - дослівний переклад "брудні ігри". Тобто, з кольоровою водою (додають харчовий барвник), з кінетичним піском, пальчиковими фарбами... мені навіть казали: "не одягайте новий одяг в садочок, ми часто робимо messy play" - клас! :)
  • сон: в одному садку ліжечка надають діткам до півроку (такі розкладні манежі з матрасом на дні, у нас їх називають ще travel cot - "подорожнє ліжко" чи "ліжко для подорожей". До речі в готелі теж дають такі ліжечка мацьопам), старші дітки сплять на матрациках на підлозі і це (сон) передбачено лише до 2-ох років! у другому - просто кімната застелена матами і всі " покотом" там сплять (і одня з нянечок сидить та "стереже" це "сонне царство")
  • режим: його нема. Тобто, батьків розпитають, який режим малюка і будуть намагатися тому слідувати. Кажуть, що з часом усі дітки переходять на один, або дуже пожібний режим. Звісно, їжу пропонують в той самий час щодня, але мені показували: "от лишився ланч, бо деякі дітки заснули, прокинуться і ми їх погодуєм"
  • вихователі: до двох років має бути 1 вихователь на 3-ох діток, далі не знаю не цікавилася. І група до 2-ох рокім може мати лише 12 дітей, далі точно більше. Цей підхід мені сподобався

тепер мої враження: перший садочок мав якісь надто "вбитий" environment (це той, що з терасами для прогулянок та спання "покотом"), плюс він трохи не по дорозі, 10 хвилин в одну сторону, а потім стільки ж назад і ще до метро чи автобусу - ми від того були не в захваті. Але всі виховательки були дуже friendly, так шкірилися і лізли до малого, що він аж їх налякався. В другому садку можна сказати повна протилежність - я мала призначений час, але прийшла раніше, якийсь приацівник виходив з будинку і дозволив мені зайти навіть не поцікавшись, хто я і що я там забула! одразу за приймальнею була кімната для діток 3-4 років - вони гасали і казали мені: "hello" і жодного вихователя навколо. Вихователі прийшли спитатися "чьо мені нада" за хвилин 5-10. А коли я зайшла вже на огляд-екскурсію, то у групі до 2-ох років дітки саме мали свій снек, а виховательки такі сиділи навколо і просто дивилися - і нічьо не робили! у підсумку, в мене склалося враження, що діти там наче самі на себе кинуті... плюс УСІ нянечки там були "замотаними нінзями" (арабки) - я не расистка, так щоб дуже, але УСІ?!. але цей садочок був трохи краще розташований, хоч і теж не ідеально - 15 хвилин іти і ще 5 назад до станції метро. Ну, і власне безпечне подвір'я це плюс беззаперечний

мене не влаштував жоден з них. Я навіть знайшла третій садочок, але ми з Петром на вихідних прогулялися до нього і виявилося, що приміщення знаходиться під мостом, по якому їздить метро! ну, як діти там спати/гуляти мають? хоча нам було б добре добиратися... але у них не виявилося вільного місця і на тому варіанти садочків "в околі" скінчилися... до речі, теж цікавий момент - не всі  заклади приймають таких маленьких дітей, більшість садочків від 2-ох років, часом траплялися від півтора, і якийсь відсоток від 3 місяців (наш варіант)

отож, підходимо до розповіді - що ж я обрала?.. садочок на дому! тобто, сім'я в себе дома приймає діток і бавить, як в звичайному kindergarden Тут таких людей називають childminders. Кожен childminder не може мати більше аніж 8 діток і не більше 3-ох діток до 5-и років. Моя пара обоє - і чоловік, і дружина - зареєстровані, як childminders, і вони спеціалізуються на малечі - тобто, мають максимум 6 маляток до 5-и років. Тут загалом ті ж правила, що і в садочку, можливо, більше гнучкості. Наприклад, деяким діткам мами дають з собою їжу (насправді дають куплене баночне харчування), хоча няня готує їм (до речі, не всі childminders пропонують їжу, тому мені, виявляється, пощастило - але це вже, як я повернулася на роботу, мені "знаючі" співробітники розказали). Спати тут, наприклад, заколисують у візочку (не знаю чи це добре чи ні, але в мене Данусик сам у ліжечку не засинає, тому нам це підійшло)

загалом, мені ідея державного садка більше подобається - вона наче якась більш безпечна... навколо багато вихователів, навряд чи хтось дозволить собі якусь improper поведінку з дітьми, а childminders це сім'я - хто їх зна... але з іншого боку, як садки, так і childminders перевіряє та ж сама організація та виставляє їм рейтинг. І моя няня мала там найвищий рейтинг минулого разу, а цього разу просто good (але це дуууже хороший  рейтинг, майже всі такий мають, і ті садочки, де я була, такий мають. Плюс, як сама няня пояснила, дітки просто себе не почували вільно, коли прийшла та пані "перевіряюча" і цілий день за ними спочтерігала - звісно, це може бути "відмазка", не заперечую). Тут теж заповнюють книжку, про кожен день дітини і скіко спали, скіко їли, найкумедніші моменти...

найголовніша причина, чому я їх вибрала - це реакція Данусика. Він якось дуже швидко почав там бавитися і почував себе у такій напівдомашній обстанівці вільніше. Оце було вирішальним. Плюс вони знаходяться 5 хвилинок від нашої квартири і ще 2 хвилинки до найзручнішого варіанту метро до офісу (а це означає - менше часу в дорозі та більше з сім'єю). Отож, ми дали цьому варіанту зелене світло і тепер у нас є auntie Jannie та її чоловік Oliver :)

P.S. Eugenie, до речі, чорношкіра (я ж сказала, що я не расистка), а Олівер білий. У Євгенії 6 дітей (але я підозрюю, що 4-о старших від попереднього шлюбу. І 2-є вже з ними не живе, а так старшим - 17 та 15 років, і молодшим - 5 та 3). Олівер з вигляду, як один із класичних британських типажів - невисокий, і наче худий, але "жилавий" і, як ми з Петром охарактеризували, його легко уявити в ситуації, коли він б'є комусь "лічіко" - але такий не як безшабашний чи задирака, а як "постоїть за себе, не побоїться". У них будинок, а в садку навіть гірки і качелі для дітей, плюс парк дуже близько... подивимся, що воно з того вийде :)

14 comments :

  1. Congrats with choosing your childcare! In Australia this type is called Family Child Care. Hope settlement goes smoothly for Danusyk.
    We also considered Family Care first, visited one and I was very disappointed by seeing that the Owner/Carer doesn't actually care about children :(. During our visit one mom dropped her daughter and left, poor girl was so miserable sitting at the desk with her teddy bear and eyes full of tears. But she was sitting very quietly and didn't ask for any support or attention, so she was left alone. It still hurts when I think of that case.
    Wish the carers for your little one are really empathetic and caring.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ти ж напевно сама розумієш, що це залежить від людей і узагальнювати не варто... хоча, як я й сказала, ідея садочку виглядає більш "безпечною"... я теж сподіваюся, що не помилилася. Мені здалася Євгенія дуже навіть caring особою

      Delete
    2. 100% - вирішують вихователі. В Юрчика в групі дві виховательки, так одна була - ну "трава", видно що нуль інтересу, її ні діти, ні процес, нічого не "заводило". думали може б то кудись малого переводити звідтам. Склалось все само собою - вона звільнилась (ніби-то до школи працювати пішла), і хто б її не заміняв - з усіма і дітвора при ділі, і нема такого жалю, коли розлучаємось зрання, та й по всьому видно, що вони вкладаються в справу, яку роблять. А здавалося б - той же садок і та сама група :)

      Delete
  2. Auntie Jannie and Eugenie is the same person, right?

    ReplyDelete
    Replies
    1. так, то одна особа - Eugenie, якось назвала себе "auntie Jennie" і мені сподобвлося, тепер жартома теж так кажу :)

      Delete
  3. вбили ціни на держсадок... ми платимо 13 євро в місяць + 25 за харчування. в місяць..., зарплати тут звичайно менші, але мені чомусь здається що це дуже дорого
    сподіваюся, малому там добре і ти спокійна) виглядає то сімейство так нічо)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. в тому то й прикол, що державних садків нема (або я про них не знаю, але це було б дивно - не почути про таку штуку, якщо вона існує). Є державні школи (безкоштовні) і доволі хорошіа. Правда для діток, кому 3 (а інколи і два, в певних вийняткових випадках) рочки, держава дає ваучери на 15 годин у тиждень на безкоштовне childcare (правда, я не впевнена, що наш статус дозволяє цим скористатися) - відповідно вже менше батькам платити. Думаю це тому, що тут школа в 4 роки починається, і то години для підготовки до школи. Плюс, ми один день працюємо з дому - то я то Петро, то разом - і платимо лише за 4 дні

      Delete
    2. і так, ти права, я теж вважаю, що це дуууже дорого - ще раз нагадую, середня зп по Лондону 3 тисячі до податків

      Delete
    3. ще пригадала - платиться за садочок не залежно від того, чи дитина ходила ті дні, які домовлено, чи дома сидить з якихось причин. Навіть державні свята оплачуються (як мені пояснили: "вам же Майкрософт платить незалежно від кількості державних вихідних в місяць?"). Якщо батьки їдуть у відпустку з дитиною - ваші проблеми, все одно платіть. У няні є дві дівпустки - в околі Рідзва і Пасхи по два тижгі - ці дні ми не оплачуємо. І якщо вона хворіє, або з якихось причин не може прийняти дитину - має курси, наприклад - тоді теж ми не платимо. Підсумовуючи: не відвідуємо з наших причин - платимо, якщо з її причин не приводимо дитину - не платимо

      Delete
    4. цікава система... я аж тут в Словаччині зрозуміла, який то великий мінус, що батьки далеко... так би здалися деколи з малими посидіти)

      Delete
  4. Вітаємо з садочком! Звучить наче ви вибрали класний варіант! На рахунок державних садків то підозрюю що їх у вас нема, так як і в нас, ми ж все від вашої системи тягнемо :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. дякую! і сподіваюся, що буде Данусику файно в няні. А щодо садків, то принаймні я про державні ніц не чула :)

      Delete
  5. складний процес вибору, але кльово що вибрали те що дитині найбільше "пішло" ) воно ніби і сейф коли в садку, а не вдома, але якби дитині було б не комфортно, то думаю ти б це швидко відчула-побачила. Я теж переживала страшенно, але коли Емілі почала сама в садок проситись і обіймати-цілувати вихователя на прощання, то я зрозуміла що їй там добре )
    а з цінами те ж що і у нас... мега дорого як на мене... ну зате всього кілька дітей на вихователя і більше уваги кожному.
    ну і вітаємо з садком! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. дякую! згодна - і про то, що то мамі тре звикати, і про то, що дорого - отакий той світ розвиненого ринку :)

      Delete