Friday 10 June 2016

трошки про прикорм

насправді це не зовсім новий пост - але мене стіко різних мам питали, як я вводила прикорм, з чого починала, і як воно рухалося, що я вирішила написати тут і роздавати посилання. Загалом можна прослікувати динаміку по місячних звітах про Данусика, але прочитати за раз - на даний момент - 16 постів важко, то оце буде якийсь підсумок. Кого тема прикорму не цікавить - пропускайте пост, тут нічого нового, чесно :)

і ще - я нікого не переконую робити, як я. І навіть не маю й натяку стверджувати, що саме так правильно - але я перечитала багато інформації на цю тему, то чому б не поділитися? а ви аналізуйте і робіть, як вам пасує! у мене були причини і мотиви так робити, у вас можуть бути інші для інших результатів - тому це просто розповідь, як було у нас, і де ми з Данилком у цьому питанні зараз знаходимося :)

почнем з того, що мені дуууже імпонує ідея педагогічного прикорму. Застосовується, якщо дитина на грудному вигодовуванні - бо їй з молоком потрапляють і ферменти, щоб перетравати ті продукти, які їла мама. Плюс тримаємо в голові думку, що до року дитині на грудному молоці не потрібна доросла їжа - це просто аби "познайомитися", чи "скуштувати" - і її не повинно бути більше аніж 20%. Отож, в трьох реченнях про педагогічний прикорм - давати їжу зі свого столу (з поправкою на те, що це дитина - тобто, не ковбасу чи смажений бекон, чи щось кисле-гірке-цукроване-мариноване-перчене), не подрібнюючи (хоч можна і порізати, чи вилкою помнути); починати, коли малюк готовий (лише після 6-и місяців малюка, коли мацбопо само сидить, має хоч один зуб, "видирає" їжу з рук та пхає собі до рота), у кількості "3 мікродози за прийом їжі" ("мікродоза" - це між пучками пальців, "за прийом їжі" означає, що під час свого сніданку 3 мікродози різних продуктів, під час обіду теж 3 і так само за вечерею - звісно, що можна дати і більше ніж одну мікродозу чогось, але я б так чинила, коли дитина вже куштувала цю їжу до того (наприклад, тиждень тому куштували мікродозу гречки, а нині даю вже 2, якщо дуже просить) і я б тоді не дозволяла вже 3 різні продукти куштувати, а залишила б 2 чи навіть 1 - але це ще й від віку дитини залежить, бо в 7 місяців - то одне, а в 11 нехай їсть скіко хоче); плюс ніхто не годує - вилка-ложка дитині доступні, а хоче то нехай руками, але сама. Я називаю цей підхід "для лінивих мам" :)

скажу ще раз - мені дуже імпонує такий "лінивий" підхід, але я мала виходити на роботу, коли малюку виповниться рік, а отже, синочок ходитиме в садочок і буде їсти там. А тому, поставила собі мету, як у педіатричному прикормі - заміняти одне за одним годування молоком і до року перейти на 3 основні прийоми їжі (а у Британії ще й два перекуси є - між сніданком та обідом і між обідом та вечерею - в мене "перекусами" залишалося ГВ). В кінці кінців я вийшла на якийсь мікс обох варіантів

починала я пропонувати їжу після 4-ох місяців (це не правильно, не робіть так - можна не раніше аніж 4 (в Британії ше кажуть: "після 17-и тижнів"), але ідеально після 6-имісячного віку), але це не було щоденним ритуалом і навіть не назву "прикормом" - просто я щось їла смачне з свого саду-городу (яблуко, абрикос...), то давала Данусику мікродозу, якщо не було реакцій на продукт, то на наступний раз (а цей "раз" міг бути і через кілька днів) давала 2 мікродози, але завжди дуууже маленькі кількості і лише щось одне. Ще раз повторюю - кількості менші чайної ложки, не щодня... не вважаю це прикормом, але признаюся... я так робила лище тому, що був червень - саме з'явилася свої свіжі смаколики - якби був березень, чи жовтень,то мені б таке навіть в голову не прийшло :)

після 6-и місяців вирішила почати вже "правильний" прикорм з овочів (принцип такий - починаємо з каш, якщо малюк має недобір ваги, або овочів, якщо все в нормі - у нас було все гаразд з вагою), першими були кабачок, броколі (якою Данусик плювався - не подобалася йому) та гарбуз. Починала класично - один продукт, сьогодні - ложку, завтра - дві, ще на наступний день 4 (щоразу збільшується удвічі). Рекомендують доводити до порції у 150-200 грам, але в 6 місяців я давала 50-100 максимум. Як я сказала, броколі малюк плювався - в Британії люблять нагадувати, що кожен новий продукт слід пропонувати 8 разів поки дитина "розпробує" смак - а як не подобається, то робиться пауза на кілька днів. Отак і пройшов у мене 6-ий місяць - поки я вийшла на 50-100 грам з кабачком, поки гарбуз, поки броколі поплювалися... можливо, цвітну капусту ще пробували... а на моркву в малого були закрепи (до цього часу її не надто любить), але він її теж однією з перших куштував. І я не блендерила ні дня - мнула вилкою, Данилко якось давав з тим собі раду, то я й "не парилася"

а далі ми полетіли в Британію і Данусик підхопив якусь шлункову бактерію, тому десь тижні 2 з нашої схеми прикорму випали, і після того, я почала знову з мінімальних порцій і знову з кабачка (а тут нам і броколі сподобалося нарешті)... а коли в десь 7.5 місяців ми прийшли на плановий огляд до лікаря, то нам повідомили, що він мав би їсти вже усі види продуктів! отрож, трохи про Британський підхід - від 6-и місяців куштуємо по трошки всі види продуктів: овочі, фрукти, каші, білкова їжа (м'ясо, бобові, якця), за 7-ий місяць виходимо на більші порції, а в 8 місяців пропонуємо їсти 2-3 рази на день, заїдаючи звичним молоком (мамним чи сумішшю, коров'яче молоко після року рекомендують давати, але йогурт чи сир - можна раніше). Я аж трохи знітилася - але от Комаровський взагалі прикорм пропонує з кефіру починати... плюс малюк в мене виявився неалергічним, ніяких спецефічних реакцій - тому у раціоні малого швидко з'явилося м'ясо індички, плюс йогурт (купувала просто біо, несолодкий дорослий йогурт, давала до нього фрукти - банан, яблуко, груша - виходило, що і старий продукт їли (сам йогурт) і нові вводилися (різні фрукти), а в дитячих йогуртах дуже багато цукру - ми їх куштували, але лімітовано. Десь нижче буде приклад нашого меню на день на 8-ому місяці, то там перераховано багато фруктів - саме завдяки йогурту вдалося таке різноманіття спробувати). Каші давала куповані, а потім запропонувала звичайну гречку і малюку сподобалося, тому з 9-10 місяців ми перейшли на "дорослі" (лише кукурудзяна була дитяча, бо її довго варити, ніякої манки у нашому житті нема до цього часу (вона найменш корисна з усіх каш), і вівсянка, яка з глютеном, використовувалася до року дуже рідко, я намагалася на безглютенових протриматися - глютен інколи викликає алергії та й шкідливий для дитячого кишківника загалом (потоншує ворсинки, які у дітей і так тоненькі), тому до року допускаються лише рисова, гречана та кукурудзяна каші)

таким чином на 8-ий місяць ми вийшли на якийсь умовний режим (копіюю зі звіту за 8-ий місяць): "зранку десь о восьмій ми їмо кашку, на разі я купую готові - рисову, або рисово-кукурудзяну, або пшенично-вівсяну (десь 100 грам) і фрукти - сливку, або півгруші, або півперсика, чи нектаринки. На ланч о 12-ій у нас 50 грам м'яска (лише індик на разі), або півжовтка курячого, і 100-150 грам овочів: броколі, цвітна капуста, кабачок, картопля, солодка картопля, морква, пастернак. Завжди десь мінімум три компоненти, а моркву і пастернак я даю зовсім трішки (так ніби то суп і от в тому супі були ці корінці). О 17-ій (ви напевно подумали "чай", а от і ні) у нас перекус йогуртом (75 грам) з фруктами - тут беру якісь солодші, або з вираженим смаком, бо йогурт натуральний доволі такі sour - або третину банана, або пів'яблука, шість полуничок, півгруші. З нами за вечерею малюк ще завжди щось підхоплює з загального столу - чи якісь овочі, чи картопельку, часом нарізаю фрукти, або даю печиво, чи трошки хлібчика нагрітого в тостері - завжди великими шматками, аби їм сам руками (ложка нас ще не приваблює, тобто приваблює, але лише як іграшка). Отрім того на ніч, інколи вночі, з самого ранку та протягом дня ми п'ємо молочко скіко захочем"

я орієнтувалася на кількості по цьому сайту, для прикладу: "age 6-8 months, how much per day: 1 teaspoon fruit, gradually increased to 2 or 3 tablespoons in four feedings; 1 teaspoon vegetables, gradually increased to 2 or 3 tablespoons in four feedings; 3 to 9 tablespoons cereal in 2 or 3 feedings" або: age 8-10 months, how much per day: 1/4 to 1/3 cup dairy (or 1/2 ounce cheese); 1/4 to 1/2 cup iron-fortified cereal; 3/4 to 1 cup fruit; 3/4 to 1 cup vegetables; 3 to 4 tablespoons protein-rich food (м'ясо), а в 10 місяців додаються лише combo foods (macaroni and cheese, casseroles) в кількості 1/8 to 1/4 cup. Коли режим вибудувався, то просто додавала різноманітності - сир, куряче м'ясо (хоч кажуть краще кролик, або телятина, бо курка алергічна - мене до цього часу в основному індик виручає), різні овочі (горошок - не любить до нині, кукурудза, авокадо, буряк - не сподобався, солодка картопля - скільки вистачить фантазії)

годувала малого сама і з ложки, намагалася не гратися і не вмовляти - але не завжди все виходило, були різні періоди (я спершу ставила іграшку на присосці на його столик і тепер "грішу" на ту цяцьку, що то вона його так "розбалувала"). Десь біля року Данилко вподобав собі їсти сам руками і це до цього часу триває. Тому нагодувати молочною кашею чи супом важко - бо він руками не може собі допомагати - тут в хід ідуть іграшки. Все інше - він їсть руками, що може взяти (колтетку, помідорчик, білок якця), а я ложкою допомагаю (картопляне пюре, жовток)

після року в раціоні з'явилися свіжі овочі - помодори, огірки, зелена цибулька (в Лондоні все це є цілий рік і воно однаково виглядає у всі сезони, тому про "підсипаність" я не задумувалася), а також риба (ми листопад-січень знову були у Львові, а я рибі у нас не довіряю, хоча в Британії її рекомендують з 9-и місяців) - почали з норвежської сьомги (вона не червона, а така ледь рожева, але не біла), а потім додалися тріска та камбала, лосось зрідка

дуже любить їсти цілим (гризти) яблуко, або сливку. Солодкого не даю йому окремо (його солодощі - це фрукти), але дозволяю лизнути своє морозиво чи шоколадки трішки (на шурхіт від "снікерса" Данусик прибігає миттєво), з печива даю йому дитяче рисове - без цукру. Коли готую йому, то не солю взагалі, коли готую на всіх солю менше, ніж завжди (а як готую лише нам, то все одно Петро досолює собі, бо я люблю мало солі, тобто, коли я солю ще менше, аніж собі, то виходить геть мало). Я переконана, що солі і цукру є в достатній кількості у звичайних продуктах, особливо для дитини, і особливо лімітую цукор - враховуючи як багато свіжих фруктів він "гамає", з сіллю та приправали - не так критично

харчування в садочку я намагаюся "виправити" до свого стандарту, як можу - годую сніданком (молочна каша) та забираю до вечері, тому в няні лише обід і перекуси. Мені британський підхід до харчування не дуже подобається, але ланч вона готує сама, що є добре, а перекуси - то тости з маслом, або м'яким сиром, фрукти і готове баночне фруктове пюре - я вирішила, що це можна пережити - сама не знаю з чого в мене неЛюбов до баночного харчування, це щось поза моїм раціональним розумінням, я ніби й не проти і розумію, що стандарти та вимоги до нього високі, особливо в Британії, але все одно завжди намагаюся дати те, що сама готую, а не готове дитяче). Няня зазвичай годує діток макаронами (з сиром, чи овочами, чи болоньєзе), або якимось чечевичним супом, інколи бувають запіканки, або овочі з рибними паличкими (без поняття, що це), чи сосиски (але то не такі як "наші", а як домашня ковбаса - просто в анлійській мові все то називається "sausages" - фарш в кишці у вигляді міні-сосисочок, які вона запікає). До неї ходить багато дітей вегетаріанців, чи тих, що лише халяльне м'ясо їдять, тому вона його не готує на обід, коли є всі діти, а лише на вечерю і тим, кому можна (а я забираю Данусика до того), або намагається дати якийсь інший протеіновий продукт - рибу, яйця, бобові. Не все так страшно одним словом. Плюс вона стверджує, що Данусик єдиний у неї, хто їсть всі овочі, решта більше розкидають :)

взагалі в Британії рекомендують одразу годувати дитину, як дорослу - закуска, основна страва, плюс десерт. В мене якось більш монолітно виходить - наприклад, йогурт, який по-британському є для дітей десертом, я даю не двічі на день після основних страв, а я к перекус в 16-ій годині, один раз зате багато. Плюс тут немає обмежень в стилі "годуюча мама не повинна того їсти" (звісно, окрім алкоголю чи чіпсів, але ніяких "дієт", чи обмеження на "кольорові" продукти нема), так само немає принципу, що "червоні" овочі, чи ягоди, ідуть пізніше - є рекомендація першими давати "зелені" овочі (горошок, броколі, шпинат, авокадо), але це тому, що вони залізом багаті. Гарбуз теж іде одним із перших - хоч у нас кажуть, що він оранжевий і не варто таке малій дитині їсти. І ніхто не боїться полуниць - я пропонувала куштувати їх теж дуже рано (нікому не рекомндую, просто розповідаю). А ще зовсім не пропагують супи - навіть в Комаровського на сайті вичитала, що це необов'язково, якщо дитина отримує достатньо рідини в інший спосіб, просто супи легко та дешево готувати, то чому б і ні? але не обов'язково... а от що рекомендують - то це різноманіття "finger foods" - їжі, з якою малюк сам руками може впоратися - це один з принципів "baby led weaning" (на відміну від "spoon led"), коли прикормом керує дитина, а не батьки - і в кінці кінців виходить щось на той же педагогічний прикорм подібне... але це так - просто інформація до роздумів :)

зараз я намагаюся тричі на тиждень вечері готувати на всіх, і ще 4 рази готую малому і дорослим окремо (наприклад, ми хочемо салат "Цезар", звісно, це не для дитини, тому він їсть відварене м'яско - те саме, що й у нашому салаті, помідорки і якісь варені овочі). Зі страв з загального столу малюку "дістається" - запечена риба з овочами, макарони з сиром, чи овочами, чи болоньєзе, рагу (без томатної пасти, на помідорах), каші/кратопля з котлетками чи супи з фрикаденьками, млинці з броколі або цвітної капусти. П'є в основному воду, але даю часом розведений сік (тут продають такий натуральний - він за 2 дні без холодилька запакованим псується і "взриває" пляшку, то такого малому даю на 50% з водою), зимою міг мого чаю "пийнути", не забороняю зробити ковточок моєї кави (вона слабенька і з молоком - коли була вагітна, то перейшла на значно полегшений варіант цього напою, від колишньої кави лищилося хіба що вона все ще без цукру), але "ковточок" - це справді 1 ковточок, а не півгорня, навчила його пальчиком набирати собі молочнку пінку з кави (в нас кавова машина з капучінатором, тому кава завжди з високою молочною пінкою зверху) і облизувати (або мені дати облизати). Так само намагаюся щотижня запропонувати щось "цікаве" - манго, креветки, чорниці, авокадо - щоб він якомога більше всякого різного скуштував в межах того, що дитині можна, і все це "цікаве" в мінімальних кількостях. Якось так на разі - далі буде :)

11 comments :

  1. Супер дуже цікавий пост, а сир даєш чи тільки з макароном ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. я переважно даю творог (той, що коров'ячий сир, купую тут польський, бо британці продають такими крупинками і в йогурті (така якась там рідина, наче йогурт і в ньому оті сирні крупинки - він смачний, несолодкий, я люблю його, але малюку частіше беру польський - точно, як ми звикли виглядає), до сиру додаю сметани трошки та банан м'ятий
      але, якщо Данусик "засіче", що я або тато їмо "гарячу канапку" (на хліб трошки масла, друбно ріжу помідори - тут все чері, то їх на 8 частинок - зверху вкриваю чеддером і в мікрохвильову на хвилинку), то пробує "віджати". Я йому даю і він то теж любить, але чеддеру можна значно менше дітям (творогк 50-100 грам (залнжно чи зодня, чи раз у кілька днів), а чеддеру - 30 грам на день)

      Delete
    2. Ясно, в нас теж такий сир з бананом їв а потім в один момент відказався то тільки свою мирну запіканку може істи= сир-крем, або звичайний творог збиваю блендером щоб крупинок на було, десь 100-150г, +ложка манки+ трошки цукру1ч ложка +трошки вершків 2 Ч л то замість масла а можна й масло+Пів яйця - збиваю ціле потім відділяю половину+ крохмалю 1/3 Ч л = 180 градусів, 30 хв пекти, маю маленьку круглу форму як тортівницю, їсть тепло гаряче, сама теж таке люблю але тільки коли гаряче, холодне не таке. Можна ще в середину банан або родзинки, але в нашому випадку ні.
      Це так якщо раптом знадобиться

      Delete
  2. нам лікар сказала не раніше 4 місяців, коли почне цікавитись нашою їжею. я почала таки з 6. з 4х здається часто починають ті, що на штучному харчуванні.
    у звичайній натуральній вівсянці немає глютену. хіба то якийсь гібрид. глютен у пшеничній каші. власне і в манці теж суцільний глютен. в союзі її пхали в дітей, бо дешево, швидко та забиває шлунок. а потім пішли міфи про її мегакорисність. мене, на щастя, не силували. і мої діти не їстимуть. ще тут сильно не рекомендують рано давати коров’яче молоко. що для мене полегшення. я його не вживаю, і як навчити дитину завжди боялась (поки нічого про годування дітей не знала : )). з часом треба молоко. може заміню на рослинне. бо ж найкращий спосіб щось навчити їсти — показати як ти то їси. а в мене з коров’ячим молоком так не вийде.

    ReplyDelete
    Replies
    1. так-так, не раніше 4-ох (я потім додам це в пост це важливо, а я пропустила)
      молоко мені казали після року, і ми куштували десь з 11 (в пюре картопляному) або пили чверть шкляночки (після року), а коли почала варити на молоці каші (в 1.3), то почалися закрепи. Прибрала молоко і все гаразд - вина молока ще не доведена (я спробую знову давати за місяць, подивлюся чи знову не буде проблем, можливо буду розведене на 50% давати - ще думаю), але сильна підозра в мами є

      Delete
  3. навіть слів підібрати не можу :) ну от чесно! по-перше, я капець як захоплююсь тобою в плані, власне, вашого харчування загалом і Данусикового зокрема! ти капець яка молодець! по-друге, по-доброму заздрю, що малюк отак все гарно тобі гамав і гамає і надіюсь буде гамати :) по-третє, беру цю статтю собі за план-гайд-напутствіє і за що там ще її можна взяти! ти ніби для мене її написала :) я собі нещодавно придумала план і він такий - починаю з педагогічного прикорму (бо усвідомлюю що нематиму часу та і лєнь воно мені поки), і потрошки паралельно неспіша переходжу на педіатричний (бо планую з весни-літа на роботу), заодно і Емілі скоро в садок піде, то матиму трохи часу бавитись з їжею для малого. Так що ти капець для мене ото все написала за що дуже тобі дякую :) надіюсь і мені воно так гарно піде з Девідом як тобі з Данусиком. А поки намагаюсь запастися терпінням на випадок якщо то буде такий самий їдок як і Емілі :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. думаю мною тут нема чого захоплюватися, просто Данусик вдався отакий козак, то й апетит козачий :)
      і "за кадром" залишаються розкидана по підлозі їжа, розлита каша, побиті тарілки (я ніколи не купувала спец посуду дитині, їсть з звичайних тарілок, але своєю пласмасовою ложкою-вилкою - просто дуже мотиляє ними, мені страшно дати звичайну), його вередування, як я, часом, вмовляю (я ж старалася, варила, йому! окремо і трошки! і куди мені оце його тепер діти?! коли їсть те, що й ми, то такої проблеми нема, бо або батьки з'їли, або лишили на завтра, а як йому окремо, то там нема шо ні їсти ні лишати), буває й посваримся... я з того всього роблю висновок, що дуже важливо в прикормі - це мама в гуморі, бо без гумору мама = без гумору дитина (вони якось радаром читають емоції) і "скандал" гарантовано
      я сподіваюся Девід тобі буде файно гамати і тішити апетитом, а якщо він мамине_молочко_adicted, як Емілі - ну, якби я це розумію, мамине молочко - така нямка, проти цього не попреш :)
      ще згадала - Данусик з часом почав реагувати на те, що ми сідаємо за стіл - типу він теж з нами хоче - мені не завжди було, що йому дати аби він їв сам (ну, бо ж якщо ми вечеряємо, то хто годуватиме Данусика?), але я справді б радила продумувати якісь оті finger foods (хоча б морквинку цілою зварити, чи огірочка шматок в руку, чи банан, чи купити рисове печиво на такі випадки), він значно краще їв "в компанії" (коли був геть маленький, то одне рисове печенько, як 2 гривні копійкою - є така велика монета - його займало на хвилин 15 - тобто 2 печенька і сімейна вечеря вдалася :)

      Delete
  4. так, повернулась я знов до твого посту і маю кілька запитань :)

    ти до каш нічого не додавала? типу фрукти/овочі чи просто трошки солі? ну щоб якийсь та каша мала смак... просто чисту кашу давала? Емілі колись так зовсім не їла, тому я щось в ту кашу завжди домішувала (банан наприклад).

    і як ти готувала овочі? варила? пароварила? знаю що м'яла а не блендерила. а от коли кілька овочів вкупі, то теж м'яла?

    ReplyDelete
    Replies
    1. до каш не давала, йому смакувало з молоком (я робила на суміші, а взагалі в Британії кажуть давати в кашу мамине молочко), я домішувала фрукти в йогурт або в сир (в Британії купувала несолодкі, от в Україні то все вже присмачене - а кефір малий не хотів - тоді не давала фруктів), зараз малий йогурт несолокий їсть без нічого і класно їсть! це я до того - пробуй без, а якщо нє, то пробуй присмачувати :)
      овочі зазвичай варила, вже пізніше ще в духовій шафі запікала (але малому не подобалося, вони виходили твердіші, а в нас зуби пізно почали вилазити (от зараз зараз лише 9). Коли кілька - то теж отак вилкою зміщувала. Просто вибери шось такої мякої структури - кабачок, гарбуз, авокадо, солодка картопля... в Британії ще горошок рекомендують :)

      Delete
    2. дякую за поради )

      Delete