Wednesday 3 August 2016

місяць вісімнадцятий: річка, спека, черепаха

а у нас повноліття "на носі" можна сказати - майже 18 місяців Данусику! що ж нового сталося... зі слів "виграє" перше місце цього місяця: "нема" - і нове, і улюблене. Можна сказати (з натяжкою), що Данилко сказав перше речення: "гав-гав нема", бо собачки-таки не було. І оте "нема" малюк повторює без зупину - випив водичку, каже: "нема", з'їв печенько - теж "нема". Друге нове слово у Данилка: "ляля" (лялька), кажу: "дай лялю" - приносить мені і каже: "baby?" (ця запитально інтонація це щось). Ще одне улюблене слово (майже як "нема"): "my". Забереш у дитни щось, а він як почне: "my! my! my!"

от буквально на останніх днях 18-ого місяця тато навчив Данилка ще одного слова! і слово це - черепаха! у Данусика звучить як: "чіпа". В нього є іграшки для ванни - велика черепаха-мама, яка плаває в воді і катає на спині три малі черепашки-дитинчата, ось ми повернулися до Лондона, почали знову з ними у ванні купатися та вивчили нове слово :)

вперше Данилко сам ініціював гру! звісно була та гра простою "ку-ку", але от тепер не ми йому вигадуємо забавки, а він сам починає "ку-ку"-кати і натякати, що його слід розважити. Аналогічно з танцями - як зачує десь музику, то буде тягнути нас танцювати, сидіти не смієш, всі мають разом рухатися :)

цікаво як малюк інколи застосовує слова у незвичний спосіб. От наприклад "па-па" почав казати, коли втомлюється і хоче вже побути лише з мамою - типу "гості забирайтеся геть", або: "мама, йдем додому, всім па-па". Це якісь такі асоціації... і правильні наче, і доволі своєрідні, мене вони усміхають. Чула, як замість: "па-па" казав: "bye-bye" - от якщо він слово знає і англійською і українською, це як одне слово рахувати, чи як два? вирішила відтепер рахувати нові слова щомісяця - їх з'явилося 4 і маємо у сумі 21 штука (плюс "baby" та "bye-bye", які я окремо не рахую). Звісно, рахуватиму лише поки мені пам'яті вистачатиме на них :)

а ще ми літали до Львова і оскільки погода була спекотною, то познайомили синоча з однією з улюблених татових забав - плавати у гірській річці (мама в нас більше море любить). Сказати, що Данусику сподобалося, це сказати ніц - він був в захваті! кидався камінцями в основному і сидів з татом в "джакузі" (гарська річка має таку течію, що воно відчувається як масаж водою) - звідти дитину доводилося силою витягати. Малюк навіть поспав на пляжі... також ми йому в нас у подвір'ї влаштовували pool party - велика миска і вода дорівнює щасливий Данилко, головне, що зайнятий на годину. А загорів - вав! волосся вигоріло - і такий весь смаглявий блондин вийшов!

при цьому чомусь почав боятися купатися - в ванну ставлю і не сідає, а стоїть і довго треба вмовляти сісти. Покласти нереально взагалі - крик одразу, голову помити важко - коли вода на очі тече теж "свариться" з нами. Це вже другий місяць так. Думаю ми з татом або якось загарячу воду набрали, або колись він схопив мило, а потім руками потер очі - пекло, звісно, і злякався та запам'ятав собі. Зате тепер менше використовую і мила, і шампуню, стараюся просто водою в основному - кажуть для дитячої шкіри того досить і здоровіше навіть

з суперечливого - любить собак, але лякається як вони гавкають. Бачить пса, то буде проситися йти до нього - дай погладити, навіть великого. А почує здалеку гавкіт то біжить на руки - боїться. Котів теж любить, але вони спритніше тікають і не даються побавитися, а собаки "терплять" Данусика :)

ми підстриглися! вперше! до того якось наче не було чого. Роботи перукарці аж на 7 хвилин, зате тепер набагато акуратніше виглядає. Звісно, коли помічав, що його чіпають, то крутив головою та махав руками, але я старалася відволікти і в мене добре виходило - підстигли гарно

правду хтось з відомих людисьок казав: "виховуйте себе, а не дітей, а вони братимуть з вас приклад". Подивися Данусик, як тато траву стриже і собі катати газонокосилку, і вилами бавитися, і віником подвір'я замітати - такий помічник росте :)

взагалі, за цей місяць прогрес як на мене шалений - і ходить набагато краще, ми по 20-30 хвилин могли по селу гуляти за руку, і якось поводить себе доросліше, і намагається говорити багато, повторювати старається за всіма... я колись читала, що подорожі дуже позитивно впливають на діток, ніби підштовхують їх до нових звершень - цікаво, це воно? чи просто півтора року це вже такий вік "цікавий"? :)

11 comments :

  1. Який прогрес у Данилка! От мені ще раніше стало цікаво - який він у вас блондин все ж таки, це в кого так вдався? На фото на гойдалці такий дорослий, ніби йому років 3.
    А ти, мамо, вчи сина посуд мити чи прибирати ще - ох як тобі буде вдячна майбутня невістка :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Петро був світлий малим, а потім потемнів. Але я не впеанена, чи Данилко справжній блондин. Як на мене він просто вигорів, взимку він явно темніший був. Звучить, як зайчик - влітку такий, взимку едакий :)

      Delete
    2. Ну насправді колір волосся у діток дуже змінюється, не раз таке спостерігала, просто так контрастно до вас виглядає: прямо промінчик сонечка :)

      Delete
  2. кльові ви такі! малий такий вже дорослий і самостійний.
    я думаю, що в різних мовах то таки різні слова.
    п.с. так заздрю вам європейцям, вам до дому так близько. можна часто їздити.

    ReplyDelete
    Replies
    1. так, можливість подорожувати до Львова кілька разів на рік це великий плюс :)

      Delete
  3. а правда стає все цікавіше і веселіше?)) Дуже фотки гарні, живі такі, симпатюльчик синочок:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. дякую! то шо не заскучає - це факт

      Delete
  4. дуже яскраві гарні фото! ви такі сонячні!!! вітаємо з "нема" і з першим реченням! Данусик дуже мені підріс і змінився! такий дорослий красень вже! і стрижечка модняча ;) Вкотре заздрю вам з поїздками додому - теж так хочу :)

    ReplyDelete
  5. слухай, а що то ти в майці і босоніжках, а Данусик в теплій кофті і джинсах? то що така за українська погода в нас? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ковта з'явилася пізніше ввечері, на початку її не було та і всі фото після 19-ї зняті
      а собі мама ковти не взяла :(
      і в босоніжках ми обоє :Р

      Delete