Wednesday 29 March 2017

мафіни - привіт вихідного дня

мафіни... скільки я їх уже спекла - важко сказати. А от ніяк не признавалася - буду виправлятися!

я завжди користувалася одним рецептом - його вистачає на десь 18 мафінів (тобто, півтори форми - вони зазвичай на 12 штук). Треба мати таких дві - бо пекти кілька разів in a row трохи "напряжно" (для мене). Не скажу, що мене у цьому рецепті все влаштовує навіть зараз - мені чомусь здається, що ті мафіни мають виходити вищими і пухкішими. Але на смак це жодним чином не впливає... тому - ось він - мій "класичний" рецепт (знайшла тут):
  • борошно пшеничне – 250 грам або 1,5 склянки;
  • цукор – приблизно 150 грам або неповний стакан;
  • молоко нежирне – 250 мл або півтори склянки;
  • вершкове масло – приблизно 70 грам (його необхідно розтопити);
  • курячі яйця – 2 штуки;
  • розпушувач для тіста – 2 чайні ложки;
  • цитрусова цедра, ванільний порошок чи кориця, пом'яті банати, жменька-дві свіжої чорниці, чи вишень з варення (бажано попередньо підвісити-поставити на довго на друшляку, аби чим більше рідини стекло), подрібнені горіхи - все залежить від того, з чим ті мафіни мають бути
спершу необхідно змішати сухі компоненти: борошно, розпушувач і цукор - мука повинна бути м’якою (можна просіяти через сито - що я і роболю), інакше маффіни не вийдуть такими повітряними (але я не пробувала готувати не просіюючи, тому не знаю - може, то й необов'язково). Далі рідкі інгредієнти: змішати молоко з яйцями, добре збити міксером і додати розтоплене масло (масло не повинно бути гарячим, інакше яйця зваряться). Після цього можна з’єднувати суху і рідку масу. При цьому останню слід вливати невеликими порціями, ретельно перемішуючи - щоб не утворювалися грудочки. Все - можна розігріти духову шафу до 180 оС, а формочки ретельно промазати маслом (це якщо у вас не силіконова форма, бо силіконові можна не змазувати. Якщо є паперові вкладки - то теж, очевидно, змащувати не варто)

ну а тепер про варіації - можна на дно форми покласти шматочки свіжих фруктів, ягоди або родзинки, можна їх просто в тісто додати (наприклад, пом'ятий виделкою банан (чи навіть два) + кориця - дають чудове поєднання), можна кинути в тісто шматочки шоколаду. Верх можна присипати подрібненими горіхами і/або цукром (цукор перетвориться на хрумку запечену карамель під впливом температури), а можна нічим не посипати, зате прикрасити кремом (я робила з найпростішим заварним, але більшість рецептів масляний рекомендують - ну, не було в мене в той момент зайвої пачки масла, зате було купа молока - то й робила заварний. Файно вийшло). Після цього тісто розливаємо по формах і ставимо для запікання на 20-30 хвилин

P.S. ще хочу спробувати оцей варіант шоколадних мафінів з рідкою серединкою. Ну, і "надибала" ось такий варіант з масляним кремом - саме до Великодня! як спробую any of these - то відпишуся ;)

5 comments :

  1. робила комбінацію - 1.5 середні яблука кубиками в тісто, тісто з корицею (чайна ложка), замість розпушувача дала соду гашену оцтом (ну, не зосім гашену, бо я це робою по-свожму - соду додаю в суху суміш, до муки, а коли вже тісто вимішала з рідкою частиною, то вливаю столову ложку оцту), посипала зверху - частину миндалем, частину шоколадом. Вийшло 2 форми - 24 штуки :)

    ReplyDelete
  2. ніколи не пекла мафінів, але оті з "рідкою начинкою" мене заінтригували. готували все разом з дітьми. процес захоплюючий, а результат мням-мням:) шоколадні мафіни просто знамениті!!! хоча не дуже мені рідка начинка вдалася...на наступний раз спробую пекти 8 хв.
    дякую за натхнення!

    ReplyDelete
    Replies
    1. тобі дякую! я тепер теж надихнулася :)

      Delete
  3. люблю мафіни! шукаю зараз рецепти таких корисних для дітей - типу вівсяні пластівці замість муки і так далі. Але від тих шоколадних точно не втримаюсь :) роблю замітку до великодня! дякую!

    ReplyDelete
    Replies
    1. тоді напишу отут тобі мої пропорції, а то я той рецепт почитала і шось там не то...
      - 150 грамова плитка шоколаду (мені трапилася на 72%)
      - менше аніж півпачки масла
      - це порізала кубиками і розтопила на паровій бані, лишила охолоджуватися
      - 3 яйця - збити
      - додати ще 3 жовтка і далі збивати
      - додала 3 столові ложки цукру, по рецепту 55 грам, а я десь читала, що столова ложка - це 20 грам, але мафіни вийшли не надто солодкими - можна більше давати
      - з'єднала докупки - воно так мило загусло, я здивувалася, а то обидві маси були досить рідкими
      - через ситечко просіяла муки, має були 65 грам, ну, я на око - 4-5 столових ложок
      - додала чайну ложку соди і все розмішала
      - додала столову ложку оцту і знову розмішала
      - пекла 10 хвилин і теж зовсім вони не рідкі вийшли, треба 8 хвилин - як Катя вище писала :)

      P.S. і ще додам, що вони таки дуже шоколадні - скоріше за все, це доросла випічка, а не дитяча (або треба молочний шоколад, не такий гіркий), і морозиво до них це must, як на мене... щоб відтінити шоколадний смак. А мафінів в мене вийшло 12 штук, прикрашала - різаним миндалем :)

      Delete