Monday 10 August 2015

декрет в Британії : умови, час і гроші

мене Юля запитала в минулому пості про декрет в Британії, а я й так збиралася про це написати вже давно. Отож, отримала зайвого "копняка в дупцю" ;)

за законодавством кожна жінка має право на рік декрету (52 тижні), навіть якщо ви пропрацювали місяць до пологів (або щось інше мусить бути прописано в трудовому контракті, а ви не постійний працівник, а contractor - найняті відпрацювати певен час, чи виконати певну роботу). Після року мама може здійснити вибір - виходити назад, чи звільнитися. Її дуже важко звільнити працедавцю, важче аніж звичайного працівника (хоч і це дуже не просто). При чому жінка може не йти в декрет, але тоді МУСИТЬ пробути дома 2 тижні після пологів. Татусям також дають додаткові 2 тижні оплачуваної відпустки в зв'язку з народженням дитини. Мама і тато можуть мінятися місцями протягом 52 тижнів декрету (півроку мама, півроку тато, але разом має вийти не більше аніж тих самих 52 тижні). На цей час зберігаються всі права молодих батьків - такі як збільшення зарплати, нарахування бонусів (відповідно до того, скільки мама, чи тато часу пропрацювали в році до декрету і т.д.), також нараховуються відпустки (в Британії це 5 тижнів), і їх можна взяти одразу по закінченню декрету (тобто може вийти 52+5 тижнів out). Окрім того нараховуються додаткові вихідні за "пропущені" державні свята (отака та декретна відпустка - працюєш 25/7 і всі свята пропускаєш), а їх за рік аж 8 - отож насправді можна фіктивно продовжити собі декрет і вийде 52+5 тижнів + 1 тиждень і 3 дні (але не забувайте, що ці додаткові 6 тижнів та 3 дні вже оплачувануються за вашою звичною схемою - а це просто супер), ну і 5 тижнів відпустки за наступний рік теж ніхто не скасовував

про оплату декрету - я сама не зовсім розібралася, але що зрозуміла, то й поясню. Про дату початку декретної відпустки треба повідомити за 15 тижнів до орієнтовного дня народження дитини (запам'ятаємо це як дата15, і те, що деякі дітки народжуються раніше навіть на кілька місяців, тут неважливо, головне принести таку собі анкету з бажаною датою виходу в декрет і долучити довідку від лікаря про очікувантй день народження малюка). Тепер від дата15 відраховуємо 26 тижнів в минуле (запам'ятовуємо як дата15+26), якщо ви вже працювали в цей час на постійній основі, то маєте право на 39 оплачуваних державою тижнів декретної відпустки (це 9 місяців)

в перші 6 тижнів цих 9-и місяців оплачуваного декрету ви отримуєте 90% від своєї зп. Рахується ця оплата теж дуже дивно - від дата15 віднімають 15 тижнів (дата15+15) і беруть наступні 8 тижнів, та рахують за ними середнє (або два місяці від дата15+15, якщо у вас помісячна оплата, і як "оплата" за цей період беруть всю цифру - включаючи якісь надбавки від працедавця (як от у мене "на дорогу"), чи навіть бонуси, що видаються раз на рік - мої бонуси попали в ті числа, що беруться для розрахунку середнього, і я отримала більше грошей за перші два місяці декрету, ніж я насправді заробляю), а від отої середньої цифри рахують 90%

решту 33 тижні держава платить приблизно по 125 фунтів в тиждень (на памперси :) можна сказати)

і останнє, деякі працедавці мають спеціальні умови декрету. Від дата15+26 відраховусмо ще 26 тижнів, якщо ви тоді вже працювали на цього працедавця (виходить, що жінка ще не була вагітна, коли влаштувалася на роботу), тобто ви працевлаштовані вже 26+26+15 тижнів до орієнтованого дня народження дитини (рік і 3.5 місяці видить), то, наприклад, Microsoft оплачує 26 тижнів декрету на 100% (півроку) і зберігає всі надбавки (як ото "на дорогу", як я вже казала, чи на "приватне страхування"). Але оці гроші можуть вимагати повернути, якщо жінка вирішить після декрету звільнитися

отож, в підсумку виходить 52 тижні відпустки, 6 тижнів оплачених за якоють дикою формулою, яка дала мені цифру більшу, аніж звичайна зарплата, плюс всі надбавки; далі до 26-ого тижня моя звичайна зарплата (ну, і надбавки теж туди входять), далі до 39-ого від держави по 400 з копійками фунтів в місяць, плюс від Microsoft надбавки, як все ще їхньому працівнику і останні 3 місяці НОЛЬ від держави (одна з причин чому багато жінок ходять в декрет лише на 9 місяців), лише працедавець платить мені мої любі надбавочки (їх не всі працедавці нараховують, тому мені пощастило). Окрім того я взяла свої 5 тижнів відпустки за 2015 рік (8 днів за державні свята "зажала" для якоїсь поїздки в Україну). Тому виходить, що в січні я вже, начебто, вийшла з декрету та отримую свою звичайну зарплату, але в офіс піду аж в лютому :)

комусь на іншій роботі, за загальною схемою могло б вийти - 52 тижні відпустки, з яких 6 тижнів по 90% від заробітної плати, до 39-ого по 400 фунтів, та НОЛЬ до кінця декрету, а далі ще можна взяти свою накопичену відпустку та вихідні за держсвята (зі звичайною оплатою)

сподіваюсь було цікаво :)

8 comments :

  1. Справді, надзвичайно складно, але, мабуть, то треба раз розібратись (як і у нашій системі), а далі все буде зрозуміло.

    ReplyDelete
    Replies
    1. думаю, в кожній країні свої нюанси. Попррбуй поясни британцям, що таке допомага при народженні дитини і навіщо при цьому дитині прописка? :)

      Delete
  2. Дякую Віка! Дуже цікаво отак почитати і порівняти. Якщо чесно то я аж обзавидувалась вашій допомозі, 9 місяців зп це круто, в нас неповні 2 виходить...Тобто платять 18 тижднів мінімальної, але вона справді мала, ну і мінус податки і якось так скупенько виходить. Правда місцеві тут всі дуже тішаться і кажуть яка класна допомога, що в інших країнах (незнаю яких) і того нема.
    Ви будете Данусика в садочок в рік давати чи ще не вирішили? В нас багато хто коли йде в декрет не кажуть коли повернуться - кажуть "I see how I feel" і можуть взагалі не повернутись :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ну, якщо абсолютно точно, то зп шість місяців, а далі ще три місяці по 400 фунтів (то теж у них якийсь мінімум), і тих шість - це тому що їх працедавець платить (входить в соціальний пакет від Microsoft), а за законодавством - шість тижнів 90% зп, і далі до дев'яти місяців отой мінімум
      тут теж кажуть, що "побачу чи повернуся", але я буду виходити в рік (частину тих грошей треба повертати, якщо жінка вирішує звільнитися, саме отой надлишок над тим, що гарантує закон), тому або няня або садок. Я про це ще напишу :) просто на разі не займалася цим питанням...

      Delete
  3. ееее, я теж трохи заплуталася. тепер напевно мені тре буде написати про словацькі допомоги))) для порівняння, так сказати)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ну, я ще раз спррбую, з меншою кількістю слів :) отож, на рік декрету зі збереженням робочого місця за законодавством мають право усі жінки! навіть якщо вона влаштувалася на роботу за день до пологів (роботодавець міг не брати, якщо не хотів відпускати в декрет на рік)
      вагітність в Британії рахують як 40 тижнів, і якщо жінка працевлаштована до орієнтовноі дати народження дитини (отої самої котру рахують як 40 тижнів від дня "ікс") протягом 15+26 тижнів (тобто, 41 тиждень, тобто не була ще вагітною, коли вдаштувалася на роботу), то вона має право на оплачуваний декрет
      за законодавством, оплачуваний декрет - це 6 тижнів по 90% від середньої зп, і ще до 39-ого тижня по мінімальній цирі (як я писала 400 футнів в місяць, а 39 тижнів - це 9 місяців виходить)
      а ще працедавець може включати якісь особливі умови в соц-пакет (як от часом включають страхівку), то в Microsoft такою особливою умовою є оплата 100% за протягом півроку (але за умови, що жінка пропрацювала рік). Хоча ці екстра гроші треба буде повернути, якщо мама вирішить з декрету не виходити :)

      Delete
    2. а про словацькі декрети напиши, а то рібко тебе можна почитати останнім часом.. скучила :)

      Delete
  4. дуже лояльні умови )) щиро заздрю :) хоч сама сиджу в декреті вже давно і контора навіть заплатила за 120 календарних днів повну зп, але якби працювала тут в штатах, то була б пєчалька (( 6 тижнів декрету і все... колись може буде нагода і про штатівський декрет написати, бо ще не цікавилась усіма нюансами )

    ReplyDelete