Tuesday 5 April 2016

картопля запечена з м'ясом за мотивами Джеймі Олівера

чому я готувала страву від Джеймі Олівера розкажу згодом. Але результат сподобався і я вирішила повторити, а коли готуєш сам, то часто стається, що якісь інгридієнти зникають, інші додаються, тому буду описувати - і як Джеймі пропонує готувати, і до якого результату шляхом експерементів дійшла я - це дві різні страви! тому в назві поста: "за мотивами" - бо це вже не його рецепт :)

в оригіналі картопля запікається з курячими грудками, і оскільки курка готується досить швидко, то Джеймі пропонує нам почистити картоплю, нарізати кубиками 2 на 2 сантиметри, довести до кипіння, посолити та варити 5 хвилин. Я визнала для себе ідеальним варіантом запікати картоплю з свинною грудинкою - це такі м'ясні шматочки з прожилками сала, якщо готувати довго та на низьких температурах, то весь жир зійде, а м'яско буде соковитим. Відповідно моє м'ясо готується довго і варити бульбу сенсу немає - вона встигне спектися. Тому я цей крок пропускаю - лише чищу та нарізаю шматочками

окрім м'яса та картоплі важливе місце займає такий інгридієнт як болгарський перець - його Джеймі рекомендує брати один на страву з двох осіб. Від себе додам, що гарно виглядатиме контрастний до картоплі колір - червоний або оранжевий. Отож, перець помили, почистили, нарізали квадратиками

тепер справа дійшла до приправ. В оригіналі маємо суміш з куркуми, кмину, лимону, коріандру та імбиру. Вже з самого переліку можна зрозуміти, що страва виходить дещо "східною" на смак та аромат та дещо пряною від імбиру. Оце все слід змішати - імбир подрібнюємо на якомого менші кавалки, з лимону нарізаємо кілька кружалець, а з іншої половини витискаємо сік, сіль та перець за смаком. В цій суміші вимішуємо відврену картоплю, перець та курячі грудки. На деко викладаємо бульбу з перцем, окроплюємо оливковою олією, а грудки кладемо зверху і вкриваємо їх кружальцями лимона. Запікаємо при 200 десь 30 хвилин

тепер моя адаптація - замість імбиру я даю часник. Так, воно зовсім не схоже за смаком зате дуже по-українськи! коліандр теж замінюю на петрушку або кріп - менш екзотично. Кмину в мене не було дома, а от куркума дала радісний жовтий колір, плюс я додала трохи паприки (пробувала з червоним перцем теж, але тоді вже слід бути обережним - пекуче). Я готувала з лимоном і без - і так, і так смачно. Знову ж таки - все змішати в тих приправах та олії (часник я дрібно ріжу, не використовую часникодавку), на деко викласти спершу картоплю з перцем, а зверху грудинку. Запікати при 160 близько 2-ох годин - мені навіть подобається, що так довго, бо можна приготувати деко наперед і розрахувати час до трапези, а стояти чи заглядати до страви не треба зовсім. З недоліків такого довгого запікання - перець стає дуже м'яким і навіть не тримається купи. Хоча це не впливає ні на смак, ні на естетичний вигляд. Вдалих і вам варіацій за Джеймі Олівером та смачного!

5 comments :

  1. Ммм, має бути смачно, треба спробувати!

    ReplyDelete
  2. Як апетитно :)
    Віка, а для слоукукера часом не пробувала кастомізувати?

    ReplyDelete
    Replies
    1. фото з сайту, де взяла рецепт, тому - так, вони вміють там їжу гарно фотографувати :)
      а слоукукера в мене нема - я знаю, що є такий дівайс, але не цікавилася, чим він таких хороший (здається він готує при низьких температурах?..)

      Delete
  3. ух як апетитно виглядає. але якщо мені готувати, то треба свої корективи вносити теж : ) перець не їсть чоловік, свинину ми обоє вже роки два не їмо. якось треба спробувати як часу буде більше .

    ReplyDelete
  4. маринад лоя картоплі цікавий, я тут ще один запробувала з додаванням гірчиці і меду, теж смачно)))
    знаєш, в мене ніколи не виходить по оригінальному рецепту щось робитиЮ, завжди щось змінюється "під себе", то певно всі так)))
    а на джеймі я заглядалася, хотіла книжку, але вона така дорога( прийдеться відеорецепти дивитися)

    ReplyDelete