Tuesday 9 August 2016

яловичина у соусі теріякі: привіт зі сходу

я вже розповідала, що захопилася коробками від HelloFresh. Не так багато я їх спобувала - але напевно 4-5 було. І у тому всьому дійстві мені найцікавіше було готувати неТипові для моєї сімейки рецепти. Ми харчуємося досить традиційно, як звичайна українська родина. Тому такі відхилення як тайська, китайська, арабська і будь-яка інша східна кухня ще цікавіші для нас, аніж могло б здатися. І от з усіх тих рецептів саме яловичина у соусі теріякі запам'яталася найбільше. Там були ще подібні варіації на тему - але оцей перепис таки ідеальний. Отож, ділюся своїм привітиком зі сходу :)

соус теріякі можна купити готовим в банці, як соєвий, чи кетчуп, але я готую так як то писав мені шеф-кухар HelloFresh - зубчик часнику, шматочок імбиру (в нас продають порізаним, розмір десь як половина якця курячого, або 2/3 його частини - думаю це ще й від особистого смаку залежить), біла частина зеленої цибулі (її треба всього 2 гілочки), соєвого соусу 3 столові ложки (це за переписом, в мене йде більше), півложки столової меду... це все я кидаю в подрібнювач і отримую соус! але якщо дрібно нарізати - робила так в Україні - теж файно виходить. Зауважте, що солі не треба давати, бо соєвий соус і так достатньо солений. М'ясо нарізаємо тоненькими довгими полосками - в оригіналі, для страви потрібен "one minute beef steak", бо він вже й так тонюсінький, якщо ж у наявності шматок м'яса - то нарізати товщиною яко папір (от прям так в переписі і пише!). Миринуємо м'ясо в соусі теріякі скіко можем - загалом страва розрахована на 30 хвилин приготування, але там вказано: "якщо є час помаринувати, від цього результат лише виграє". А промариноване м'ясо слід підсмажити на оливковій олії, смажимо порціями, а не все зразу. Оскільки нарізано яловичину тонко - то це справа кілької хвилин з кожного боку

тим часом варто подбати про гарнір, а гарніром буде класичний для сходу рис! беремо або коричневий, або басматі, варим до готовності у підсоленій воді, потім воду зливаєм - до речі я вде давно не намагаюся "вгадати" скільки дати води до рису, я її наливаю багато, а потім зливаю рис на друшляк, як макарони - виходить розсипчастий! і рис у нас буде не простий, а з "Chinese leaf", яка на практиці виявилися - пекінською капустою! просто розрізати кожен листочок вздовж, позбутися товстої частини, подрібнити впоперек. В окремій сковорідці підсмажуємо подрібнений зубчик часнику, тоді дадаємо капусту, підсолюємо, через хвильку додаємо рис і перемішкємо - гарнір є!

подаємо на таріках рис, зверху яловичина в соусі теріякі і посираємо насінням сезаму на подрібненою зеленою цибулькою. Смачно!

10 comments :

  1. дякую за рецепт. Я частенько замовляю теріякі чікен, наприклад в суші, і цікаво було, що ж то за теріякі соус, а розібратись руки не доходили.

    А дома в основному - українська, італійська, індійська та тайська. Або їх мікс :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. індійська і тайська це дуже цікаво :)

      Delete
  2. ох буду дома - приготую! соус дуже смачно звучить)))
    в останньому реченні описка кумедна;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. таріках? ага, я така - опечатки наше все :)

      Delete
    2. готувала, але щось нам не пішла... просто ми соєвий соус не дуже полюбляємо, але смак дуже цікавий!

      Delete
    3. шкода, не хтіла вам вечерю перебити :(
      але ж сама знаєш - на смак і коліп всі фломастери різні :)

      Delete
  3. Ой Віка, зізнаюсь - не втрималась, купила пляшку готового теріякі соусу, буду з ним готувати тепер, ввечері попробуєм гречку з сіфуд марінара міксом під теріякі соусом :)

    P.S. досі улюблений соус був - Worcestershire sauce, може ти якийсь гарний перевірений рецепт до нього опишеш :)

    ReplyDelete
  4. я обожнюю соус теріякі, чесно! Але до цього їла з ним лише курку - дуже по-китайськи :) от тільки сама ще не готувала ) тре спробувати!

    ReplyDelete
    Replies
    1. розкажнш потім враження, якщо шось

      Delete