чому я готувала страву від Джеймі Олівера розкажу згодом. Але результат сподобався і я вирішила повторити, а коли готуєш сам, то часто стається, що якісь інгридієнти зникають, інші додаються, тому буду описувати - і як Джеймі пропонує готувати, і до якого результату шляхом експерементів дійшла я - це дві різні страви! тому в назві поста: "за мотивами" - бо це вже не його рецепт :)
в оригіналі картопля запікається з курячими грудками, і оскільки курка готується досить швидко, то Джеймі пропонує нам почистити картоплю, нарізати кубиками 2 на 2 сантиметри, довести до кипіння, посолити та варити 5 хвилин. Я визнала для себе ідеальним варіантом запікати картоплю з свинною грудинкою - це такі м'ясні шматочки з прожилками сала, якщо готувати довго та на низьких температурах, то весь жир зійде, а м'яско буде соковитим. Відповідно моє м'ясо готується довго і варити бульбу сенсу немає - вона встигне спектися. Тому я цей крок пропускаю - лише чищу та нарізаю шматочками
окрім м'яса та картоплі важливе місце займає такий інгридієнт як болгарський перець - його Джеймі рекомендує брати один на страву з двох осіб. Від себе додам, що гарно виглядатиме контрастний до картоплі колір - червоний або оранжевий. Отож, перець помили, почистили, нарізали квадратиками
тепер справа дійшла до приправ. В оригіналі маємо суміш з куркуми, кмину, лимону, коріандру та імбиру. Вже з самого переліку можна зрозуміти, що страва виходить дещо "східною" на смак та аромат та дещо пряною від імбиру. Оце все слід змішати - імбир подрібнюємо на якомого менші кавалки, з лимону нарізаємо кілька кружалець, а з іншої половини витискаємо сік, сіль та перець за смаком. В цій суміші вимішуємо відврену картоплю, перець та курячі грудки. На деко викладаємо бульбу з перцем, окроплюємо оливковою олією, а грудки кладемо зверху і вкриваємо їх кружальцями лимона. Запікаємо при 200 десь 30 хвилин
тепер моя адаптація - замість імбиру я даю часник. Так, воно зовсім не схоже за смаком зате дуже по-українськи! коліандр теж замінюю на петрушку або кріп - менш екзотично. Кмину в мене не було дома, а от куркума дала радісний жовтий колір, плюс я додала трохи паприки (пробувала з червоним перцем теж, але тоді вже слід бути обережним - пекуче). Я готувала з лимоном і без - і так, і так смачно. Знову ж таки - все змішати в тих приправах та олії (часник я дрібно ріжу, не використовую часникодавку), на деко викласти спершу картоплю з перцем, а зверху грудинку. Запікати при 160 близько 2-ох годин - мені навіть подобається, що так довго, бо можна приготувати деко наперед і розрахувати час до трапези, а стояти чи заглядати до страви не треба зовсім. З недоліків такого довгого запікання - перець стає дуже м'яким і навіть не тримається купи. Хоча це не впливає ні на смак, ні на естетичний вигляд. Вдалих і вам варіацій за Джеймі Олівером та смачного!
Ммм, має бути смачно, треба спробувати!
ReplyDeleteЯк апетитно :)
ReplyDeleteВіка, а для слоукукера часом не пробувала кастомізувати?
фото з сайту, де взяла рецепт, тому - так, вони вміють там їжу гарно фотографувати :)
Deleteа слоукукера в мене нема - я знаю, що є такий дівайс, але не цікавилася, чим він таких хороший (здається він готує при низьких температурах?..)
ух як апетитно виглядає. але якщо мені готувати, то треба свої корективи вносити теж : ) перець не їсть чоловік, свинину ми обоє вже роки два не їмо. якось треба спробувати як часу буде більше .
ReplyDeleteмаринад лоя картоплі цікавий, я тут ще один запробувала з додаванням гірчиці і меду, теж смачно)))
ReplyDeleteзнаєш, в мене ніколи не виходить по оригінальному рецепту щось робитиЮ, завжди щось змінюється "під себе", то певно всі так)))
а на джеймі я заглядалася, хотіла книжку, але вона така дорога( прийдеться відеорецепти дивитися)