Tuesday 5 February 2013

тиждень третій: місто

спробую пригадати, які ж були у мене перші враження :)

я швидко перестала звертати увагу на навколишні будинки. Так, це все дуже красиво, навіть шия боліла від голови, що задиралася подивитися на кожну гарну будівлю, але... я почала звикати, що будь-яка споруда тут буде красивою, і вони злилися у одне неймовірне тло

по-друге - тут багато зелені, і парків, і особливих "садків" (чи "садочків"?) - лондонці їх називають "gardens" - це такий невеликий клаптик між кількома будинками, оточений кущами, як зеленим парканом, а інколи і реальним парканом, з кількома десятками дерев посередині (при цьому дерев древніх, височезних, з товстелезними стовбурами), лавочками по околу, клумбами (з квітами!) й інколи фонтанчиками/статуями (чи навіть з невеликим теннісним кортом). Цікаво, що такі "садочки" удень завжди відкриті публічно, а от увечері та на вихідних парканчик можуть замкнути, а ключі є лише у мешканців навколишніх будинків - тобто, це частково приватна територія; на усіх ліхтарях висять квітники, біля входу у будинки стоять карликові деревця у вазонках, або - увага! - пальми, на вікнах теж квіти - зелено у Лондоні :)

ще цікаво, що кожен мешканець Лондона платить такий собі податок - council tax, який, власне, йде на прибирання вулиць, вивіз сміття, поліцію, догляд за парками і всякими клумбами та місцями відпочинку, а також картами вулиць, велосипедних доріжок і публічного транспорту. Податок, до речі, не маленький і залежить від району та від вартості помешкання, у якому ви живете, у деяких районах цифра досягає 2.4 тисяч фунтів на рік (тобто +200 фунтів у місяць, які треба платити "кудись"). Але, як то кажуть: "you get what you pay for" - за зелені, чисті вулиці, безпеку і парко-садочки треба платити

по-наступне, які ж різноманітні персонажі тут ходять! звісно, і в Україні є яскраві особистості, але блакитно-зелено-рожево-косих дівчат тут явно більше. Аналогічно і з одягом - всі ходять як хочуть - можна і "мі-мі-мішних" "дЄвАчок" зустріти, і епатажно-екстравагантних, і готичних, і короткі спідниці, і "бЕшені" кольори, і кросівки до класичного пальто, і височезні підбори (можна на таких висоти налякатися), але не дивлячись на це, основна маса залишається сірою - а в похмурі дні так хочеться кольору! кольору! (рожеві гумаки, рожеві гумаки, рожеві гумаки...)

2 comments :

  1. Дуже гарна стаття! Бачиш, у Вас хоч люди на вулицях показуються... :( хоча в самому Чікаго також вони є, але надто вже бізнесово виглядають - нічого цікавого.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ми переїжджаємо в новий офіс, що в райноні Сіті - бізнес центрі Лондона - подивимося шо там буде :)

      Delete